Är gratis alltid gott?

ar-gratis-verkligen-godare

Den vanligaste frågan jag ser i olika webbforum är:

”Är det någon som vet om ett bra plugin/tema som gör allt detta men fortfarande är gratis?”

Många verkar alltså vilja ha det bästa, men vill inte betala för det. I alla fall inte i första hand. Jag har förstås förståelse för det. Sidan du är på just nu är faktiskt baserad på ett gratistema från WordPress.org.

Med andra ord, jag har inga problem med gratisprodukter. Men baserat på hur ofta jag ser frågan om ”gratis” på sista tiden så kan jag inte låta bli att undra över detta. Det finns många bra gratisprodukter på marknaden. Mitt gratistema är ett av dem. då företaget bakom erbjuder superb support och uppdateringar även till sina gratisteman. I ett senare blogginlägg vill jag gärna gå in på fler positiva egenskaper med gratisprodukter, speciellt WordPressteman, och varför jag väljer att behålla mitt gratistema.

Men tillbaka till ämnet… Jag kan förstå att man i första hand letar efter en gratislösning på sitt problem. Men den frågan tär ändå lite på mig.

Får vår gratiskultur oss att nöja oss med mindre än ideala lösningar bara för att de är gratis? När vi kunde ha fått en perfekt skräddarsydd lösning om vi bara hade öppnat vår plånbok lite? En lösning som antagligen skulle hålla längre och erbjuda support ifall något skulle gå fel?

En gratisversion finns alltid?

Så varför söker vi oss till gratisalternativen och mer än så; varför förväntar vi oss att de ska finnas? Jag har själv blivit irriterad när funktionen jag har velat använda funnits bakom en betalvägg. Varför räknade jag med att den skulle vara gratis?

Detta problem verkar vara störst i den digitala världen, då det finns en uppfattning att digitala varor är värda mindre bara för att de inte ”finns i verkligheten”. Som skribent och webbdesigner har jag själv råkat ut för detta och det är ett vidsträckt problem för alla vi som erbjuder digitala tjänster. En bra sak för oss alla att minnas, inklusive mig, är att det ligger samma mängd arbetstimmar bakom en digital produkt som en konkret.

Så ja, leta gärna efter den billigaste produkten, kanske även gratisalternativet. Det är bra att de finns för dig som vill prova på, kanske är en nystartad företagare med en tajtare budget. Men samtidigt är det viktigt att förstå att du då kanske inte kan eller bör få alla funktioner som betalversionen av produkten erbjuder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *