Åtta svar från en webbdesigner

Åtta-svar-från-en-webbdesigner

Som webbdesigner och skribent får jag ofta frågor om hur jag jobbar. Därför vill jag nu ta en liten stund och svara på de vanligaste i några inlägg, som sedan kan bli webbplatsens ”Vanligaste frågor”. Vi börjar med några frågor kring webbdesign.

Frågorna här har jag snappat upp under kundmöten, nätverkstillfällen och från samarbetspartners. Har du några frågor att ställa mig, lämna gärna en kommentar så ska jag göra mitt bästa för att svara på dem.

I detta inlägg kommer du får svar på:

  1. Kan jag ha kvar min nuvarande webbplats medan du bygger min nya?
  2. Vad kostar en ny webbplats?
  3. Hur påbörjar vi ett samarbete?
  4. Vad behöver jag på min webbplats?
  5. Vad använder du för att skapa webbplatser?
  6. Vad är WordPress?
  7. Är allt i WordPress gratis?
  8. Varför är det så viktigt med ett uppdaterat WordPresstema?

 

1. Kan jag ha kvar min nuvarande webbplats medan du bygger min nya?

Korta svaret är ”Ja”. Din nuvarande webbplats kommer inte bli påverkad av vårt nybygge. Din hemsida kan ligga precis som den ligger tills den nya webbplatsen är klar.

När jag bygger en ny webbplats, så bygger jag alltid upp den på en underdomän till min företagssida. På så sätt kan du se webbplatsen ta form, och flytta över den till din domän när den är färdigställd.

2. Vad kostar en ny webbplats?

Detta beror helt på vad du är ute efter. Webbplatsens storlek och funktioner är det som kan påverka prisbilden. Några vanliga frågor för att komma fram till ett ungefärligt pris kan vara:

 • Hur stor webbplatsen ska vara (antal huvudsidor och undersidor)
 • Vilka funktioner sidan ska ha?
 • Behövs någon del av sidan specialbyggas då funktionen inte finns på marknaden?
 • Vad finns färdigt i dagsläget? (Foton, logotyper, innehåll, grafisk profil och typsnittval med mera)

För att komma fram till en passande prisbild möter jag alltid mina nya kunder och går igenom ett antal frågor, som gör att jag kan få fram en uppfattning om den nya webbplatsen. Efter det skickar jag ut en offert till dig som kund.

3. Hur påbörjar vi ett samarbete?

Vi börjar alltid med ett förbehållslöst möte, för att se om jag är rätt webbdesigner för dig. Detta möte är kostnadsfritt och vi kan träffas på en plats som passar dig. Om du känner att jag passar för jobbet och jag känner detsamma, så bokar vi in ett nytt möte där vi kan diskutera din nya webbplats i mer detalj.

Mellan mötena skickar jag ut ett ”frågebatteri” med ett antal frågor. På så sätt så kan du förbereda dig på vad vi kommer att diskutera. Efter detta möte skickar jag ut en offert. När den är godkänd så kan arbetet börja.

4. Vad behöver jag på min webbplats?

Detta är något som vi kan komma fram till tillsammans under våra möten. Men om du söker inspiration innan dess tänker jag föreslå något ovanligt, eller kanske inte så ovanligt.

Titta på dina konkurrenters webbplatser. Gör de något som du tycker om/inte tycker om?

Jag rekommenderar såklart inte att du härmar någon av dina konkurrenters webbplatser rakt av. Vad skulle vara poängen med det? Men om det brister i inspirationen kan det vara en bra plats att börja.

5. Vad använder du för att skapa webbplatser?

Jag använder främst publiceringsverktyget WordPress för att skapa webbplatser. Jag har valt att jobba uteslutande med WordPress då det erbjuder ett användarvänligt gränssnitt som underlättar för mina kunder.

6. Vad är WordPress?

WordPress är ett publiceringsverktyg som är släppt under en GNU GPL licens, vilket gör det gratis och tillåter hela världen att ladda ned och använda det. WordPress är också baserat på öppen källkod, vilket gör att alla kan studera, använda, modifiera och bygga vidare på det.

Mycket är möjligt inom WordPress tack vare dess öppna källkod, då du har en hel värld i ryggen. Tack vare sin licens behöver du inte heller betala licenspengar för att du nyttjar Wordpres källkod på din webbplats.

Är allt i WordPress gratis?

Ja, men nej. I teorin kan du bygga en hel webbplats med WordPress kärnkod, tema och plugins utan att betala något, förutom webbhotellsplatsen där din webbplats filer ligger. Men bara om du då använder gratisteman och gratisplugin.

Vill du vara på den säkra sidan, och det vill du, så rekommenderar jag att du använder så kallade betalteman som kontinuerligt utvecklas och säljs som en vara.

Du köper en licens till ditt valda tema och får då rätt till temats filer, en viss tids uppdateringar och teknisk support (ofta ett år). Du kommer aldrig bli av med ditt tema om du inte förlänger licensen. Men när licensen går ut får du inga mer uppdateringar och har inte rätt till den tekniska supporten från utvecklaren. Men den rätten är aldrig garanterad med ett gratistema.

8. Varför är det viktigt med ett uppdaterat tema?

Att ha tillgång till uppdateringar är viktigt ur en funktion- och säkerhetsaspekt då WordPress ofta uppdateras för att hållas funktionsdugligt, och för att stoppa hackningsförsök. Då är det viktigt att även ditt tema hänger med i svängarna. Något som inte kan garanteras på samma sätt om du använder ett gratistema.

Vad har jag  missat?

Så, detta var åtta svar från en webbdesigner. Jag valde att svara på de frågor som jag hör oftast. Men om du kände att jag missade något eller har en fråga på lager, ställ dem som en kommentar! Så ska jag göra mitt bästa för att besvara den.

Du kan också kontakta mig på anna@annalerneryd.se om du vill träffa mig för att prata om din webbplats.

Barntema childtheme vad är detEller vill du fortsätta läsa fler tips? Vad sägs om ”Vad är ett barntema till WordPress och varför det är så viktigt

2 kommentarer på “Åtta svar från en webbdesigner

 1. Bra svarat Anna! Tänker ibland att jag borde göra ett liknande inlägg själv. Sen kan jag rekommendera dig att titta på StudioPress.com för teman som har livstids licens, mycket bra istället för att köpa ett tema som du måste förnya licensen på varje år för att få support och uppdateringar. Du har säkert precis som jag, träffat kunder som inte uppdaterat och därför blivit hackade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *