Vad är ett barntema och varför det är så viktigt för din wordpress-hemsida

Barntema childtheme vad är det

Vad är ett barntema? Det enkla svaret är att ett barntema (childtheme) är en plats där du kan spara kodändringar du gjort till ditt WordPress-temas filer. En plats som är säker och som inte kommer skrivas över när du uppdaterar ditt modertema.

I det här inlägget kan du läsa vad ett barntema är och varför det är så viktigt. I slutet ger jag också ett snabbt plugin-tips för dig som vill ha ett barntema, men inte känner dig bekväm med kodning, så läs till slutet, eller hoppa direkt dit!

Förstå bakgrunden till barnteman

För att förstå varför barnteman, eller ett childtheme som det heter på engelska, är så viktiga kan det vara vettigt att först förstå att varje WordPress -webbplats är uppbyggd av minst tre delar:

 • WordPresskärnan
  Ett paket av filer som utgör basen på varje webbplats. Dessa filer krävs för att en WordPress-webbplats ska existera. Filerna skapar ditt användargränssnitt när du loggar in och ger din sida sitt grundläggande utseende/tema.
 • Teman
  Ett tema ger din webbplats det utseende och funktioner som du vill visa utåt till dina besökare.
 • Plugins
  Ett plugin kan ge dig extra funktioner som ditt tema saknar.

Dessa tre delar är uppbyggda av en mängd filer som skrivs över varje gång du klickar på ”uppdatera” inuti WordPress. Därför är det så viktigt att du skapar ett barntema (childtheme). Du kan även installera ett plugin som skapar en säker plats för din nya kod. Men dessa plugins är endast för CSS kod, kod som kontrollerar utseendet av ditt tema.

Vad är ett barntema och varför ska jag ha ett?

Ett tema är det som ger din webbplats sitt utseende. Men ibland vill du ändra temats färg, form eller funktion. Detta kan du ibland göra i temats egna inställningar utan kodkunskap. Men det händer att du behöver ändra saker som inte finns där. Då kan du skapa ett barntema och lägga till egen kod:

Ett barntema är ett undertema som ärver modertemat funktionalitet och stil. Där kan du säkert kan göra ändringar, utan att de blir överskrivna när modertemats kod uppdateras. Ändra alltså aldrig i modertemats filer, de kommer bli överskrivna.

Håll dina ändringar säkra i ett barntema

Att skapa en plats för din egna kod är betydligt enklare än det låter. Men om du endast vill ändra utseendet av ditt tema, och inte dess funktioner behöver du inte skapa ett barntema. Då räcker det att installera ett plugin för att lägga till din stilmalls-kod, alltså den kod som påverkar ditt temas färg och form.

Jag vill tipsa om ett sådant plugin, men du som är nyfiken på att skapa ett komplett barntema, kan läsa en guide till i mitt nästa inlägg ”Hur man skapar ett barntema”. Ett barntema behövs om du vill lägga till eller ändra ditt temas funktioner.

Installera ett Custom-css plugin

 1. klicka på Tillägg -> Lägg till nytt.

 2. Sök på ”Advanced css editor” och installera det som är skapat av Hardeep Asrani

 3. Klicka på Installera och Aktivera

 4. Klicka på Utseende -> Anpassa. Där syns en ny knapp vid namn ”Advanced css editor”.
  Klicka där och du har en ny liten ruta, där du kan lägga egen kod som är personligt bunden till ditt tema, men inte blir överskriven när ditt modertema uppdateras. Som bonus kan denna css editor även simulera hur din sida ser ut i en platta eller mobiltelefon och du kan lägga till kod som endast ska gälla för antingen dator, platta eller mobil.

 Sammanfattning

Så varför är ett barntema viktigt? Jo, ett barntema håller dina egna kodändringar säkra. Ändra aldrig kod i hemsidans modertema. Denna kod skrivs över varje gång ditt modertema får en uppdatering. I nästa inlägg beskriver jag hur du skapar ett komplett barntema, för dig som vill veta hur man gör det.

Var något här krångligt? Något du inte förstod? Skriv en kommentar eller en fråga, så svarar jag gärna på den.

 

5 kommentarer på “Vad är ett barntema och varför det är så viktigt för din wordpress-hemsida

 1. Så enkelt, men ändå så många som missar (mig inräknat ibland 😉 ).

  Här ser vi skillnaden mellan att betala för att få ett arbete utfört och att låta grannes pöjk göra jobbat!

  Bra inlägg Anna!

  1. Tack Patrik
   Det är så kul när jag delar med mig av viktig information och den får ett sådant gott mottagande. Håll koll på sidan, så kan du härnäst läsa om hur man skapar detta barntema.
   Varma hälsningar Anna.

 2. Tack för en utmärkt genomgång! Men om man nu är så dum att man redan har gjort ändring i koden till modertemat? Kan jag göra ett barntema av det ändrade modertemat? Det var inte jag som gjorde ändringen så jag minns inte hur det gick till och tror inte jag kan göra om det.

  1. Hej Chrisitina!

   Vad kul att du uppskattade genomgången. Angående din fråga; Ja, du kan ta de bitar du har ändrat och kopiera och klistra in dem i ditt barntema. Men då måste du tyvärr hitta vilka bitar som är ändrade. Det finns olika sätt att se detta men det enklaste är vara att ladda ned en ny orörd version av ditt tema och jämföra style.css filerna, om vi utgår ifrån att det är där som dina ändringar är gjorda. Det kan dock har gjorts ändringar i andra filer också. Plus om det är längesedan dessa ändringar gjordes i ditt tema, så kan saker ha ändrats sedan dess i den orörda nya versionen av temat du laddar ned. Men du kan prova att använda ett program som Winmerge (gratis) och jämföra filerna i ditt tema och den nya orörda versionen. Men då måste du såklart ha tillgång till alla dessa filer. Filerna som din hemsida är uppbyggd med idag kan du ladda ned via ett ftp-program som jag har beskrivit ovan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *